not tethering

"SONY" Camera Not Tethering to Capture One? Cloud File Syncing May Be to Blame

Sony Cameras not tethering to Capture One Pro or any other softwares on your MacBook/Windows

Is your Sony camera not tethering to Capture One Pro or any other software on your Mac or Windows computer? I had this issue for quite some time and thought there must be some issue with my system, or camera, or wire — nope. I decided to write a message to Capture One and get a fix but no one could help me.

Almost no one seems to know about this issue. There were a few people who had the same issue, but they never shared any solution to it. It was just get a new camera, laptop, tether tool wire, or maybe stop tethering.

Anyhow, last few months I’ve stopped shooting because I couldn’t tether and I don’t enjoy my shoots if I can’t tether. I was going mad trying to fix the problem, and today I have the solution. 

Every time I connected my camera, this is what the camera showed:

IMG_8877.jpg

Capture One Pro was clueless and gave me messages like this one:

Screenshot 2019-01-16 at 11.54.32 PM.png

And other times it showed nothing at all:

Screenshot 2019-01-18 at 10.15.43 PM.png

NOW LETS TALK ABOUT THE SOLLUTION:
ITS
GOOGLE DRIVE BACKUP & SYNC

What I discovered is that this was caused by Google Drive Backup & Sync. All you need to do is…

Screenshot 2019-01-18 at 10.04.08 PM.png

Yes, that’s right: simply Quit your Google Drive Backup & Sync and it should start working perfectly. I’m not much of a technical person, but I really think this is the stupidest thing that I have ever come across. There shouldn’t be a connection at all, so I still don’t understand what’s happening.

Anyhow, do this and you’re back to Tethering!